Weetjes

Wat is het verschil tussen de zonnebank en de zon?

De zon straalt 3 soorten ultraviolette stralen uit: UV-A, UV-B en UV-C. Hiervan bereiken enkel de UV-A en UV-B stralen het aardoppervlak. Ook de zonnebank geeft zowel UV-A als UV-B af.

  • UV-A stralen zorgen voor een snelle, kortstondige bruining.
  • UV-B geeft een langdurige bruining en zorgt voor verdikking van de opperhuid waardoor men minder snel verbrand

Het verbruinen is in feite een verdedigingsmechanisme van de huid tegen verdere verbranding. Hierbij is er dus geen verschil of de UV-stralen afkomstig zijn van de zon of van de zonnebank.

Producten, goed?….. Of niet?

cremeZowel in de normale zon als onder de zonnebank droogt je huid uit en veroudert ze sneller. Speciaal voor kunstmatig bruinen zijn er crèmes en lotions die de huid in goede conditie houden. In tegenstelling tot gewone zonnebrandproducten bevatten deze geen beschermingsfactor omdat de meeste zonnebanken zo zijn ontworpen dat de schadelijke straling al zoveel mogelijk wordt weggefilterd.

Deze zonnebankcrèmes hebben een verzorgende en vochtregulerende werking, zodat je huid zacht en soepel aanvoelt. Bovendien zorgt een goede studio ervoor dat de duur en intensiteit van het zonnebad op je huid zijn afgesteld, waardoor je bij verantwoord gebruik niet verbrand.

Kun je door onder de zonnebank te gaan je huid beschermen tegen verbranding door de zon?

Veel mensen gaan naar de zonnebank vooraleer ze op reis gaan. Zo willen ze hun huid alvast wapenen tegen de felle vakantiezon. Niet alleen de bruining maar ook de tijdelijke verdikking van de huid maakt dat men inderdaad beter beschermd is tegen verdere schadelijke blootstelling aan uv-stralen. Aangezien die huidverdikking echter een traag proces is, dient men reeds vroegtijdig te beginnen met een zonnekuur om je huid iets meer bescherming te geven tegen verdere verbranding.

Zijn zelfbruiners een onschadelijk alternatief?

Er is keuze uit tal van crèmes en tabletten om te bruinen zonder zon. In tegenstelling tot bruiningscrèmes kunnen sommige tabletten wel schadelijk zijn. Raadpleeg steeds de informatie op de verpakking.

Deze zelfbruiners beschermen je echter niet tegen uv-stralen. Hoewel deze zonnecrèmes en bodylotions die pigment bevatten jouw huid een mooi kleurtje geven, dien je je voldoende te blijven beschermen.

TOP